Category Archives: Blogs

Time flies…

Tijd vliegt voorbij, het is alweer bijna 2015.

Daarnaast ben ik alweer een jaar aan het werk bij mijn huidige werkgever, toch ook iets om even bij stil te staan. Doe mijn werk daar nog steeds met plezier overigens, dat is denk ik toch wel het belangrijkste!
Ook woon ik inmiddels bijna een half jaar op mezelf. In het begin was dit even wennen, maar ik zou het nu niet meer anders willen. Het is soms wel erg stil/rustig, maar wat is die vrijheid heerlijk!

Omdat het natuurlijk bijna eind van het jaar is, wordt verwacht dat ik alweer zo’n een-en-negentig goede voornemens heb voor het nieuwe jaar.
Maar sterker nog, ik heb hier nog niet echt over nagedacht. Eén ding weet ik wel al zeker: ik moet meer aan beweging gaan doen in het nieuwe jaar.

Kwaliteit of Kwantiteit

Dit is volgens mij de vraag die tegenwoordig menig fabrikant bezig houdt. Veel mensen kennen de uitdrukking wel, maar weten niet precies wat het inhoudt. Kwaliteit of kwantiteit. Het betekent kort gezegd het volgende: Maakt een fabrikant (vaak) duurdere spullen die het lang uithouden of maakt een fabrikant goedkope spullen die een kort leven in het vooruitzicht hebben. De vraag die hier natuurlijk altijd bij hoort: is de klant van plan meer voor iets te betalen? Dit laatste zal ik wat verder toelichten. Je hebt over het algemeen gezien twee soorten klanten, mensen die zich verdiepen in hetgeen dat ze gaan/willen kopen en mensen die dit niet doen. De eerste groep is best bereid wat meer te betalen voor een product, zolang dit er dan maar voor zorgt dat ze ook echt kwalitatief iets beters hebben. De tweede groep doet dit niet en zal altijd “goedkope rommel” kopen. Doordat ze geen idee hebben wat ze kopen, maakt het ze ook niet uit of het nou gemaakt is voor een levensvoorspelling van 3 uren of 3 eeuwen. Helaas behoren de meeste mensen tot de tweede groep, wat ervoor zorgt dat de fabrikanten zoveel mogelijk producten maken volgens de kwantiteit maatstaf. Of dit goed is mag een ieder voor zichzelf beoordelen…

Lezen

Lezen. Het is werelds meest uitgeoefende hobby. Uitgeoefend zou je dan zeggen? Ja uitgeoefend ja! Het lijkt erop dat het je lichaam geen energie kost omdat je het zittend kan doen. Maar niets is minder waar. Het is echter een van de “activiteiten” waarmee je je hersenen het meest stimuleert. Je kunt het eigenlijk zien als een soort conditietraining, maar dan voor je hersenen. Waarom zou je je hersenen willen trainen zou je dan zeggen? Als je denkt dat het is om grotere hersenen te krijgen, dan heb je mijns inziens te veel naar foute tekenfilms ala Beavis & Butthead gekeken. Nee het trainen van de hersenen heeft een heel ander doel. Je vertraagd hiermee namelijk het verouderingsproces mee. Je hersenen blijven “fitter” om het zo maar te zeggen. Maar hoe werkt dat verouderingsproces vraag je je dan af. Ik zal het in mijn eigen woorden proberen uit te leggen. We gaan om het makkelijker te maken in dit geval even uit van iemand die geen hersenoefeningen doet.

Naarmate je ouder wordt, verouderen ook alle spieren in je lichaam. En aangezien je hersenen ook spieren zijn, doen die hier net zo hard aan mee. Spieren die ouder worden, krijgen te maken met een tragere reactie. Voor je hersenen houdt dit in dat je langer moet nadenken over simpele dingen of handelingen. Daarnaast kunnen herinneringen soms vervagen of helemaal verdwijnen. Dit klinkt natuurlijk allemaal heel erg, maar dat is het ook. We hebben allemaal wel een oma of ander oud familielid waarbij we deze symptomen herkennen. Deze symptomen zijn uiteraard nooit helemaal weg te krijgen, maar door je hersenen te trainen zijn de gevolgen wel te verminderen.

Waar was ik ook alweer. Oh ja lezen. De manier waarop je je hersenen stimuleert een (fantasie)wereld te schetsen in gedachten. Dit is voor je hersenen ook veel beter als bijvoorbeeld het kijken van een film of tv serie. Hier wordt namelijk alles al voor je op het beeld gezet en hoeven je hersenen dus minder te doen. Daardoor is lezen ook ontzettend geschikt als manier om je gedachten te legen voor het slapen gaan. Je focust je volledig op het lezen en vergeet alles om je heen (vaak ook de tijd, daarom minder geschikt voor het slapen gaan). Ik lees zelf ook, ik houd ervan om te lezen. Dit was als kind al een van mijn hobby’s, was daarna bijna vergeten hoe heerlijk het soms kan zijn. Totdat ik een ereader kocht en daar een aantal boeken op zette. De nieuwe manier van lezen wordt het ook wel genoemd. Ik houd er zoveel van, dat ik deze blog ga afsluiten en mijn ereader erbij ga pakken!

Balansdag

Hier voor de verandering even een terug gevonden blogje welke ik een aantal jaar geleden geschreven heb:

Balansdag, iedereen moet er, na de vele reclames op tv, inmiddels wel van gehoord hebben. Althans dat is wat je zou verwachten. Die reclames moeten zogezegd mensen bewuster maken van hun keuze voor eten en drinken, ook wel genaamd de “Bewuste Keuze” of “Gezondere Keuze”.

Toch bewees de praktijk vandaag weer enkele malen het tegendeel en werd ik vreemd aangekeken toen ik zei dat ik vandaag een balansdag had. Mensen snappen dan toch nog niet helemaal waar je het over hebt en vragen je dan wat je hiermee bedoeld. Na uitgelegd te hebben dat ik de dagen hiervoor heb gezondigd wat eten betreft en het vandaag dus wat rustiger aan doe, word ik vaak wederom stomverbaasd aangekeken. Mensen vragen zich dan af wat mijn argumentatie is om te doen aan dingen zoals een balansdag, aangezien dit toch vaak gezien wordt als soort van afslankmethode. Zodra mensen dit soort vragen gaan stellen, vertel ik hen opgelaten dat ik geen argumentatie nodig heb, aangezien ik geen functie heb die mij daarom vraagt.

Maar omdat we nu toch bezig zijn, zal ik mijn argumentatie toch maar doen bij mijn balansdag. En omdat ik vandaag in een goede bui ben, heb ik maar besloten om er deze keer niet omheen te draaien. Mijn balansdagen hebben een compleet andere achterliggende gedachte. In mijn geval hebben de balansdagen weinig te maken met compenseren van voorliggende dagen (zoals ze wel bedoeld zijn), maar hebben ze meer te maken met mijn gemoedstoestand. Op bepaalde momenten heb je nou eenmaal geen zin in dat ene extra koekje/gebakje/chocolaatje. Dat is iets waar je hoofd naar moet staan op het moment dat het je word aangeboden. Als dat het niet geval is, dan krijg je zo’n eeuwig durende strijd tussen lichaam en geest, welke dan in de meeste gevallen word gewonnen door het lichaam. Nou is dit niet erg als het één keer gebeurd, dat overleef je wel, maar zodra dit meerdere malen per week wordt, gaat het toch de spreekwoordelijke pet te boven. Dus om dit soort eeuwig durende strijd te voorkomen, maak ik dan mijn aanspraak op de balansdag.