Monthly Archives: July 2012

Stage is voorbij, nu vakantiewerk

Zoals de titel al zegt, mijn stage periode is weer voorbij voor dit schooljaar. Helaas twee weken later als gepland, maar dat had een reden. Mijn stage bij Friso is me nogal tegen gevallen en daar ben ik dan ook na tien weken gestopt als stagiair. Na twee en halve week zoeken, ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij Imperial Tobacco in Joure. Hier liep ik stage bij de afdeling die de controle heeft over de achterliggende systemen voor een groot gedeelte van de productie omgevingen wereldwijd.

Tijdens mijn stage al een keer een balletje opgegooid over mogelijkheid tot vakantiewerk bij dit bedrijf en hier werd mee ingestemd. Er was nog genoeg te doen voor mij de komende weken. Begin van de week aangemeld via Randstad en vanaf volgende week maandag aan het werk bij Imperial Tobacco als vakantiewerk. Mooiere manier van combineren is er in mijn ogen niet.

Lezen

Lezen. Het is werelds meest uitgeoefende hobby. Uitgeoefend zou je dan zeggen? Ja uitgeoefend ja! Het lijkt erop dat het je lichaam geen energie kost omdat je het zittend kan doen. Maar niets is minder waar. Het is echter een van de “activiteiten” waarmee je je hersenen het meest stimuleert. Je kunt het eigenlijk zien als een soort conditietraining, maar dan voor je hersenen. Waarom zou je je hersenen willen trainen zou je dan zeggen? Als je denkt dat het is om grotere hersenen te krijgen, dan heb je mijns inziens te veel naar foute tekenfilms ala Beavis & Butthead gekeken. Nee het trainen van de hersenen heeft een heel ander doel. Je vertraagd hiermee namelijk het verouderingsproces mee. Je hersenen blijven “fitter” om het zo maar te zeggen. Maar hoe werkt dat verouderingsproces vraag je je dan af. Ik zal het in mijn eigen woorden proberen uit te leggen. We gaan om het makkelijker te maken in dit geval even uit van iemand die geen hersenoefeningen doet.

Naarmate je ouder wordt, verouderen ook alle spieren in je lichaam. En aangezien je hersenen ook spieren zijn, doen die hier net zo hard aan mee. Spieren die ouder worden, krijgen te maken met een tragere reactie. Voor je hersenen houdt dit in dat je langer moet nadenken over simpele dingen of handelingen. Daarnaast kunnen herinneringen soms vervagen of helemaal verdwijnen. Dit klinkt natuurlijk allemaal heel erg, maar dat is het ook. We hebben allemaal wel een oma of ander oud familielid waarbij we deze symptomen herkennen. Deze symptomen zijn uiteraard nooit helemaal weg te krijgen, maar door je hersenen te trainen zijn de gevolgen wel te verminderen.

Waar was ik ook alweer. Oh ja lezen. De manier waarop je je hersenen stimuleert een (fantasie)wereld te schetsen in gedachten. Dit is voor je hersenen ook veel beter als bijvoorbeeld het kijken van een film of tv serie. Hier wordt namelijk alles al voor je op het beeld gezet en hoeven je hersenen dus minder te doen. Daardoor is lezen ook ontzettend geschikt als manier om je gedachten te legen voor het slapen gaan. Je focust je volledig op het lezen en vergeet alles om je heen (vaak ook de tijd, daarom minder geschikt voor het slapen gaan). Ik lees zelf ook, ik houd ervan om te lezen. Dit was als kind al een van mijn hobby’s, was daarna bijna vergeten hoe heerlijk het soms kan zijn. Totdat ik een ereader kocht en daar een aantal boeken op zette. De nieuwe manier van lezen wordt het ook wel genoemd. Ik houd er zoveel van, dat ik deze blog ga afsluiten en mijn ereader erbij ga pakken!